Д-р Светла Христова: Акушерството е пълна и безкомпромисна отдаденост - ruse.utre.bg

Д-р Светла Христова: Акушерството е пълна и безкомпромисна отдаденост

От блогa на
Ruseutre.bg
Ruseutre.bg
Всичко от автора
22 януари 2021, 10:49 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

  • Снимка:
    Община Русе

В Деня на родилната помощ доброволците от Младежкия парламент към Общински Младежки дом – Русе решиха да отбележат празника по различен начин. Те проведоха интервю с началника на отделението по „Акушерство и гинекология“ в УМБАЛ „Канев“ – Русе д-р Светла Христова.

Аделина Борисова, която е и един от най-новите членове на Младежкия парламент, се срещна с д-р Христова.

 Здравейте, д-р Христова, и честит празник! Първият ми въпрос към Вас е как избрахте да работите тази професия?

Здравейте! Като студентка в Медицинския институт се записах в кръжока по акушерство и гинекология. На тази ранна възраст бременността и раждането ми изглеждаха като някакво тайнство. Изпитвах неопределимо желание да проникна в него и да бъда пряк участник.

 Фактът, че тази професия Ви е заинтригувала толкова много още в младежките години, е наистина впечатляващ. А какви са предизвикателствата, пред които се изправяте като началник на Акушеро-гинекологично отделение, и как успявате да ги преодолеете?

Предизвикателствата в нашата професия са много. Най-голямото е в ежедневната работа, която е свързана с отговорността за два живота - този на бременната и раждащата жена и на нейното очаквано с трепет дете. Решенията често трябва да се вземат бързо, защото и най-малкото забавяне може да донесе нежелани последствия.

 Като човек, който от дълги години работи тази професия, споделете коя е най-вълнуващата случка , която помните и до днес?

И до днес си спомням 2013 година. Един ден в отделението постъпи за раждане 31-годишна жена. Бъдещата майка и ние, лекарите, очаквахме три новородени. Голяма изненада за семейството и за медицинския екип беше моментът, в който вместо три, на бял свят се появиха цели четири здрави бебета.

 Ето на това се казва „Божие чудо“, а майката, родила четиризнаците, е героиня. Няма как да не Ви попитам какво е усещането да държите току-що родения живот в ръцете си?

Дори след 35 години работа, усещането да поема и да държа в ръцете си новия живот е неописуемо, все още има моменти, в които очите ми се пълнят със сълзи! Като че ли съм част от магията, част от Вселената, в която се ражда нов живот. Чувам тихото и нежно дихание на малкото човече, плачът, с който известява: „Аз вече съм тук!“

 Вие и Вашите колеги сте истински щастливци като част от това тайнство, както го нарекохте! Кажете ми, като човек с дългогодишен стаж и опит, какви съвети ще дадете на младите, които са избрали професия, свързана с появата на нов живот?

Специалността “Акушерство и гинекология” е трудна, изключително отговорна и всепоглъщаща. Тя изисква пълна и безкомпромисна отдаденост, изцежда и последните ти сили, но си заслужава! Нощите и дните, делниците и празниците се сливат, за това всеки трябва да е наясно със себе си и с това доколко може да пренебрегне личния си живот и семейството си, за да се отдаде безрезервно, честно, с душа и сърце на тази професия!

А какво ще пожелаете на колегите си по случай професионалния Ви празник?

По случай Деня на родилната помощ, Бабинден, пожелавам на колегите си, на всички, работещи в ОАГ към УМБАЛ „Канев“ Русе, и на техните семейства много здраве, една по-хубава и по-спокойна година, която да донесе повече толерантност, мъдрост и късмет! Нека в нашата страна и в нашето отделение да поемат първата си глътка въздух повече бебчета, да се чува силен детски плач, за да има повече щастливи мами и татковци! Честит празник!

Изказвам своите лични благодарности и тези на целия екип на Младежкия парламент, че се съгласихте да сте главното лице в този проект. Благодаря Ви за искрените и изчерпателни отговори по време на интервюто, за мен беше удоволствие! Бъдете здрава и нека отдадеността и радостта, с които работите тази професия, никога не изчезват!

МултимедияКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Русе Лайф

Виж всички
04 март, 15:49
Екипът на областната управа в Русе се включи в инициативата "Капачки за бъдеще"
Близо 5000 пластмасови капачки събраха служителите на Областната управа в дунавс…
0